MED4MIN > Новини > Интервю с Асоциация на Студентите Изследователи (АСИ)

Интервю с Асоциация на Студентите Изследователи (АСИ)Не ми харесаСредноДобреМного добреПерфектно (2 глас(а), средно: 5,00 от 5)
Loading...

 • 22
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Здравейте! Благодарим Ви, че се съгласихте да дадете интервю на Med4min – Medicine Made Easy. Бихте ли се представили на нашите читатели?

Здравейте, първо благодаря за поканата за това интервю. Казвам се Анна Даниелова и съм трети курс медицина във Медицински Университет София. Занимавам се активно със студентски дейности като част от управителния съвет на Асоциация на студентите изследователи, накратко АСИ и също така съм в организационния комитет на International Biomedical Congress Sofia.

Привет, казвам се Стефан Ценов, на 21 години съм и следвам Медицина в Медицински университет София, трети курс съм. Завърших ПМГ „Васил Друмев“ в град Велико Търново. Освен това заедно с Анна Даниелова председателствам една млада и много перспективна организация – Асоциация на студентите изследователи.

Разкажете ни повече за АСИ и как виждате ролята на организацията, която представлявате в обществото?

АСИ е неправителствена организация, чиято основна цел е подобряване на медицинското образование в България, подпомагане и подготвяне на по-успешни, по-ерудирани и амбициозни медицински кадри, което със сигурност в бъдеще ще допринесе за едно по-компетентно медицинско общество в нашата страна.

АСИ е не просто поредната студентска организация. Тя има много по-голямо значение. Асоциацията е място, в което свободно се събират всички млади, интелигентни и инициативни хора. Те могат да споделят своето мнение, своите идеи и те да бъдат чути и обсъдени. В дългосрочен план се надявам АСИ да допринесе за това повече хора да повярват в светлото бъдеще и да се захванат сами да го градят, да осъзнаят, че всичко е в нашите ръце.

Вие откога сте председател на АСИ и има ли неща, които искате да подобрите и/или да промените изцяло?

Аз съм председател на АСИ от близо година и да със сигурност има много неща, които бих искала да променя. Това е и основната причина поради която съм част от организацията. Какво бих променила – повече практика за студентите по медицина, дентална медицина, фармация и биология, повече библиотеки и читални, улесняване на достъпа на студентите до науката, в това число научни експерименти и научни разработки и най-вече разбиване на стереотипа “прецакай другарчето”. Това са само част от нещата, по които вече работим.

Председател съм от началото на академичната година (Септември 2017). За сега не смятам че организацията има нужда от големи промени, само се надявам колегите да започнат да идват на време за срещите ни 😀 . Шегата настрана, без промени работим към разширяването и утвърждаването на АСИ.

Какво е мнението Ви за останалите студентски организации във Ваша сфера? Имате ли допирни точки и работите ли съвместно?

Мнението ми за останалите студентски организации – “Колкото повече, толкова повече”, както е казал Мечо Пух. Всяка организация има различни таргети и се занимава с различни аспекти от медицинското образование, но в крайна сметка всички се борим за едно – прогрес. Разбира се имаме допирни точки и работим по съвместни проекти. Именно съвместната ни работа е един от опитите ни да преборим философията “прецакай другарчето”. Лично аз многократно съм агитирала за взаимодействие и взаимопомощ между организациите – заедно можем повече.

И Студентски съвет и Асоциация на студентите по медицина в България са страхотни организации, всяка от тях специализирана в дейностите си. АСМБ имат страхотни кампании и организират един от най-големите студентски конгреси в Европа. СС са по-тясно свързани с университета, но и те имат добри инициативи. Работим съвместно и с двете организации, като се надявам в бъдеще общите ни проекти да са все повече.

Опишете ни как протича Висшето образование на студентите от Медицински университет София в най-смелите Ви мечти

Ако трябва да дам пълен отговор на този въпрос, може би трябва да развия цяло есе. На кратко – подбора на студентите е на ниво, стига да не се използват “заобиколни вратички” – тема, която доста нашумя в последно време около медийните скандали. Студентските организаци са и ще продължат да бъдат основните тригери на промяната в следващите години. Не веднъж в миналото революциите са започвали именно от студентите – веднага давам пример с окупацията на СУ 2013 година. От страна на преподаватели и администрация – винаги ще има хора, които да помогнат и такива, които да попречат. Можем просто да се надяваме вторите да станат изчезващ вид. И последно – за обмените, стипедниите и прочие – трябва да има прозрачност и информираност, а ние вече се борим за това.

В най-светлото бъдеще виждам медицинското образование без нашето присъствие. Ако то беше на нужното ниво нямаше да изникват организации като нашата, търсещи начини за промяна.

Силно се надявам да бъдат променени критериите за приемния изпит както и огромната пропаст която се създава изкуствено между нивото на приетите момчета и момичета със задаването на твърда бройка за двата пола. Има нужда от строг конрол на броя невзети изпити, с които може да се продължава, за съжаление сега на практика всеки завършва. И за финал ще се повторя – ако всички административни и преподавателски позиции бяха заети от хора с нужните идеи и желание нямаше да се появяваме ние. Доста утопично, а?

Какво бихте искали да кажете на нашите читатели в заключение ?

Ще завърша с нещо, което вчера чух на лекция организирана от АСМБ за успешните лекари в България: “Modify, simplify, and apply.” Тези думи са на великия кардиохирург д-р Дентън Кули и смятам да ги приема за своя философия в бъдеще, като добавя от себе си – “ and teach others how to do it”.

Това което искам да кажа на всички е да не спират да вярват в мечтите си, да ги преследват и да ги правят реалност. Нашето бъдеще е в нашите собствени ръце и от това, което правим днес зависи какви ще бъдем утре. Имам предвид всеки един детайл. Затова здрава работа и воля пожелавам на всеки!

 


 • 22
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Коментирай

avatar
  Subscribe  
Извести ме за