MED4MIN > Статии > Лайфстайл > Връзката на Холина със здравословния сън

Връзката на Холина със здравословния сънНе ми харесаСредноДобреМного добреПерфектно (3 глас(а), средно: 5,00 от 5)
Loading...

 • 16
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

В тази статия ще обърнем внимание на въздействието на холина върху качеството на съня. Поради неговата роля в продукцията на ацетилхолин, холинът помага за подобряване на когнитивните способности, като същевременно стабилизира клетъчните мембрани, функцията на черния дроб и други. Холинът, известен още като витамин В4 (от групата на водноразтворимите витамини B), е от първостепенно значение за нормалното умствено развитие, нормалните мускулни контракции, здравето на сърдечносъдовата система и ограничаването на възпалителните процеси.

Както вече споменахме, той играе съществена роля в здравето на нервната ни система, както и в регулирането на здравословния сън. Ежедневно приемаме холин под различни форми, но това не винаги е достатъчно. Точно поради тази причина има хранителни добавки, които съдържат оптимални количества от този витамин.

Защо се нуждаем от холин?

Холинът подпомага нормалния режим на съня, който протича през определени цикли. Организмите ни сами произвеждат малки дози витамин B4, който е отговорен за регулацията на биологичния ни часовник. Още познат като циркаден режим, който представлява цикъла на сън-бодърстване. Холинът също така подобрява симптомите на депресия, увредени нерви, както и ПМС (предменструален синдром).

Както споменахме, холинът се използва за производството на ацетилхолин. Този невромедиатор участва в множество процеси в нашия мозък и организъм. Тъй като невромедиаторите повлияват комуникацията между отделните системи, те участват и в самата регулация на глада, съня и настроението.

Специално ацетилхолинът участва в поддържането на трезвото съзнание, както и на паметта. Не само спомага за по-добрия сън, но и за по-добри сънища. Когато сънувате нивата на ацетилхолин в организма са по-високи.

Защо сънят е толкова важен?

Прекарваме средно 25 години от живота си спеейки. На пръв поглед това са стресиращи статистики. Но това е поради факта, че сънят играе ключова роля в общото състояние на всеки един човек, както и в подобряване и поддържане на когнитивните способности. За съжаление, много от нас не се наспиват достатъчно. Точно поради този факт, много хора търсят начини да подобрят качеството си на сън. Хапчетата за сън, които постоянно ни рекламират, в един момент се оказват неефективни и започва търсенето на по-надеждно и дълготрайно решение на проблема. Но също така и по-естествено – така както природата го е създала.

По време на сън организмът ни минава в режим на възстановяване. Телата ни правят изключително много за нас през ежедневието, поради което имат нужда от “време за себе си” или от време за възстановяване. Това е един непрекъснат процес, но много по-неефективен през деня когато сме будни. Това включва елиминиране на токсини, укрепване на мисловния процес и регулиране на нивата на невромедиатори и хормони в организма.

Представете си как се чувствате когато имате безсънна нощ. Ефектът при почти всички нас е един и същ – чувство на умора, обърканост, раздразнителност и подобни от тази гама. При продължителен период на безсъние човек започва да изпитва хронична умора, както и други ефекти, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Ако имате проблеми със съня, има голяма вероятност това да доведе до неприятни здравословни проблеми. Безсънието може да доведе до електролитен, както и хормонален дизбаланс. Това са изключително неприятни състояние за всеки един човек. Хормоните се влияят от заобикалящата ни среда и от факторите в нея. Един от хормоните – Мелатонин, е отговорен за привеждане на организма в състояние на сън, като неговия синтез се засилва непосредствено преди лягане. При хронична умора от безсъние, регулацията на този хормон може да бъде нарушена и това допълнително да задълбочи проблемите със съня.

Какво общо има холинът със съня?

Вече разбрахме, че сънят е изключително важен за поддържане на доброто здравословно състояние, но какво общо има това с витамин B4(холин)? Употребата на холинови добавки е най-често свързана с подобряване на когнитивните способни, като и цялостното здраве на нервната система. Проучвания през последните години направиха връзка между REM съня и холина. Сега може би си задавате въпрос какво е REM сън?

По време на сън, всеки от нас преминава през различни етапи на съня. Петият, последен и най-дълбок етап от всеки един цикъл, се нарича REM сън (rapid eyes movement) или още дълбоковълнов сън. Нарича се така, тъй като тогава очите извършват бързи трепкащи движения. Смята се, че холинът има директна връзка с REM съня, който се смята и за най-важният от всички пет етапа на всеки един цикъл. В съвременната неврология се смята, че точно тогава се осъществява обработването и запаметяването на получената през деня информация.

Холинът помага и при състояние на разсеяност. При по-високи нива в организма сме по-способни да се фокусираме върху дадена задача и нейното най-ефективно изпълнение, пренебрегвайки фактори, които попринцип биха ни разсеяли. Това важи и когато спим. По време на сън нашият мозък съзнателно подтиска сигналите от слуховия анализатор, за да може да изпаднем в дълбоковълнов сън, без да се разсейваме от шума.

Във връзка със сънуването, холинът може да подобри качеството на сънищата. Самите сънища са резултат най-вече от обработването на информацията по време на REM съня. Хора, които са приемали холинови добавки, твърдят че сънищата им са по-приятни, по-реални и ги помнят по-добре след като се събудят.

Въпреки че холинът има връзка със съня, не е хубаво приемането на холинови добавки непосредствено преди лягане, тъй като това може да доведе до възбуждане на нервната система. Препоръчително е да бъдат пити не по-късно от обяд.

Благодарение на Иван Нанков, МУ-София


 • 16
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Коментирай

avatar
  Subscribe  
Извести ме за