MED4MIN > Новини > Учението “Трите Принципа“ – Интервю с Иван Димитров

Учението “Трите Принципа“ – Интервю с Иван ДимитровНе ми харесаСредноДобреМного добреПерфектно (6 глас(а), средно: 4,83 от 5)
Loading...

 • 89
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Здравейте! Благодарим Ви, че се съгласихте да дадете интервю на Med4min – Medicine Made Easy. Бихте ли се представили на нашите читатели?

Здравейте!

Благодаря Ви за проявения интерес. Казвам се Иван Димитров. Завършил съм Факултета по Фармация към Медицински университет – Варна. В момента работя, като магистър-фармацевт, но пътищата ме отведоха към втора специалност Организационна и Социална психология, която изучавам в Нов Български Университет. Всичко се разви, покрай срещата ми с едно ново учение, което изследва принципите зад човешкото преживяване, наричаме го Трите Принципа. Винаги съм се интересувал от разбирането и разрешаването на човешкото страдание под всякаква форма и потенциалът на това учение ме вдъхнови да го разпространявам тук в България.

Как Вие виждате ролята на Трите принципа в обществото?

Трите принципа са разбиране, което надниква „зад кулисите“ на човешкото преживяване. Преди да говоря, каквото и да е за тях, е важно да уточня какво имаме предвид под принципи и защо ги наричаме така.

Просто казано, принципът е фундаментална истина за това как нещо работи. Принципите изграждат основата на всяка една наука и всяка една наука търси своите принципи. Те не са измислица на човека, а по скоро наблюдавани и описани от него и работят независимо дали знаем за тях или не. Например принципът на гравитацията е съществувал много преди Нютон да го е описал, не е имало нужда Нютон да го открива, за да започне да работи, въпреки, че откриването му създава основа за развитие на много други области.

Трите принципа на Ума, Съзнанието и Мисълта са градивните елементи, зад всяко едно човешко преживяване. За мен те обясняват най-добре науката психо-логия, логика на психиката, логика на душата. Изписвам ги с главни букви, за да подчертая, че ние ги използваме с различно значение от това, с което сме свикнали. Това, което ние наричаме Мисъл е силата, която използваме, за да придаваме съдържание на нашия свят, в този смисъл Мисълта е повече от това, което минава през главата ни. Съзнанието ни дава картината на нашето преживяване, на нашия свят, като съживява това съдържание, а Умът е потенциала зад човешкия живот, откъдето получаваме това съдържание. Те не са техника или метод за манипулиране на ума, а са просто описание за това как функционира ума. Наричаме ги принципи, защото те работят независимо дали знаем за тях или не, т.е. те са извън нашия контрол и са в основата на всеки един когнитивен процес, в основата на всяко едно човешко преживяване.

Тези принципи ни насочват към това, че произхода на човешкото преживяване е отвътре-навън, т.е. умът ни работи по скоро като прожектор, който прожектира, мисълта върху платното на съзнанието и това наричаме нашия свят. Във всеки един момент ние прожектираме нашия свят. Всяко едно преживяване, което имаме, всяко едно мнение, което имаме за някого или нещо, всяка една идея, всяко едно желание. Това се случва толкова бързо, че изглежда, като че ли светът е възможно да ни накара да се чувстваме по определен начин, изглежда като че ли обстоятелствата, хората, ситуацията, в която се намираме в момента са такива и представляват фактори, които определят нашите емоции и чувства.

Насочват ни към това, че всеки един от нас е роден с разум, който понякога остава заровен под всичките ни идеи, вярвания и предразсъдъци, които от своя страна не са нищо повече от продукт на тези три принципа.

Трите принципа част ли са от психологическото образование в България и света?

В България със сигурност, не са, а за останалите части на света не съм сигурен. Причината за това според мен е проста – защото не е натрупало достатъчно популярност. Това, което знам е, че това учение е трансформирало практиката на много психолози и психиатри по света и според мен тепърва набира сили.

Да разбираме ли, че Вие сте първият, който внася и разпространява това учение в България? Разкажете ни нещо повече за този процес? Мислите ли, че ще придобие популярност?

Всъщност първият семинар на живо, свързан с Трите Принципа, на който присъствах, беше тук в България и беше организиран от една международна компания, като част от корпоративно обучение за служителите на клона й в България. До колкото знам преди това е имало още няколко такива събития. Тук е място да кажа, че съм изключително благодарен на организаторите, че ме допуснаха да се включа, въпреки, че нямам нищо общо с тяхната компания. Там имах възможността да се запозная с водещия на семинара, Иън Уотсън и всъщност няколко дена след това се записах за 9- месечното му обучение за фасилитатори на Трите Принципа в Лондон. Познавам още една българка, която е изкарала това обучение преди мен, но до колкото знам в момента, тя не практикува.

След като завърших обучението, реших, че повече хора трябва да разберат за потенциала му, затова започнах да превеждам материали – видеа, статии, дори в момента превеждам и първата книга свързана с Трите Принципа на български. В момента изграждам уебсайт, а докато той е готов, споделям всичките преведени материали на страницата във Фейсбук, която създадох Трите Принципа – България. Тя е първата платформа за България, създадена специално да разпространи това учение у нас.

Вие давате ли консултации в момента, организирате ли семинари, предстоят ли такива и кога и в кои случаи бихте препоръчали на нашите читатели да се обърнат към Вас?

Тук е може би важно да вмъкна,че Трите Принципа не са нов клон на психологията, не са терапевтична техника, въпреки че имат терапевтична стойност. Те са вид обучение и под обучение не разбирайте, че се опитваме да тренираме ума си да работи по определен начин, а по скоро ни насочват, че има фундаментални принципи зад това как работи човешкия ум и разбирайки това започваме да го „използваме“ по по-ефективен и здравословен за нас начин. Примерно, когато имаме грешно разбиране за това как работи една машина и не можем да я използваме по най-продуктивният начин, за по-добра продуктивност и ефективност, не се опитваме да я нагодим да работи според нашите грешни представи, а първо изучваме принципите, по които тази машина работи.

Трите Принципа ни насочват към това, което вече е вярно за всеки едни човек, това, което е заложено във всеки един от нас, към нашата вътрешна логика. Това изцяло променя начина, по който работя с хората, отваря един напълно различен разговор. Всичко, което търсим е вече вътре в нас. Това е средата, която отварям за хората, това е посоката, в която гледаме. Това, което забелязвам все повече и повече е, че всички ние искаме да се чувстваме добре. Това, което изследвам с хората е, че това е заложено в нас, това е изходната ни точка и няма как да загубим това. Независимо какво изпитваме и колко дълго сме го изпитвали.

Този разговор е подходящ за всеки, който търси това за себе си, всеки, който иска да научи за природата на промяната. Всеки, който търси лекота и удовлетворение в живота си. Всеки, който иска да разбера и подобри взаимоотношенията си с хората. Всеки, който търси простотата в живота си.

Замислям няколко семинара на живо или онлайн, но все още нямам конкретни дати, така, че ако някой се интересува може да се запише за ежеседмичните известия.

Какво бихте искали да кажете на нашите читатели в заключение?

Това, за което се сещам е един цитат, не знам от кого е:

„Независимо дали пещерата е била в тъмнина 5 минути или 5000 години, когато запалим свещ, тя бива осветена.“

Ние сме тази светлина, която търсим, винаги. И независимо каква история сме измислили за себе си, независимо какво изпитваме в момента или сме преживели в миналото, независимо всичките ни вярвания, идеи и разбирания, ние сме тази светлина и когато позволим на тази светлина да се прояви, тя ще освети пътя ни напред.


 • 89
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Коментирай

avatar
  Subscribe  
най-нови най-стари най-много гласове
Извести ме за
Лейди Скитника
Guest
Лейди Скитника

Страхотно учение! Изпробвала съм го върху себе си. Помогна ми да се справя с неща, с които си мислих, че ще живея цял живот.