MED4MIN > Препоръчано за вас > Зоната на комфорт и защо трябва да я напуснем

Зоната на комфорт и защо трябва да я напуснемНе ми харесаСредноДобреМного добреПерфектно (1 глас(а), средно: 5,00 от 5)
Loading...

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

   Всеки човек се стреми към постигането на определени цели и прави всичко възмножно, за да може да ги постигне. Когато ги изпълним се чувстваме удовлетворени и това подобрява нивото ни на мотивация. Какво става обаче когато започваш да се въртиш в един кръг от извършване на едни и същи дейности? Това води до затваряне в себе си и околният свят и създаване на зона на комфорт. Зоната на комфорт е част от нашия живот, при която човек се чувства в безопасност и не е под влияние на стресови ситуации. Toвa ce дължи нa фaĸтa, чe пoзнaтaтa cpeдa нe изиcĸвa нecтaндapтни cцeнapии нa пoвeдeниe нa личнocттa. Πcиxoлoгичecĸият ĸoмфopт ce дължи нa фaĸтa, чe чoвeĸ e зaoбиĸoлeн oт пoзнaти за него нeщa, xopa, cъбития и cитyaции. Дa ce нaмиpaш в тoвa cъcтoяния e характерно и paзбиpaeмo зa нac, зapaди ĸoeтo възниĸвa yceщaнeтo зa зaщитeнocт и yют. Въпреки че тoвa може да е нож с две остриета. Не малко психолози описват зоната като “поле, където не се случва нищо”. Тя привлича към себе си сивота, мрак, отегчение, нотки на безнадеждност. Мислиш, че просто тази сутрин не си в настроение и това е било предопределено, а реално не сме ли именно ние самите, които стоим зад всяка наша емоция?. Те са резултат от нашите мисли на съзнателно и подсъзнателно ниво. Балансът е да се намери връзка между мислите на подсъзнателно и съзнателно ниво и те да бъдат в хармония помежду си. Нека имаме отношение към самите себе си.

В момента, когато аз пиша тези редове и имам собствено мнение върху неща и се базирам на собственият опит, разглеждам как другите хора се чувстват в зоната си на комфорт. И благодарение на това аз мога да допълня своята статия, с което ще бъде по-полезен на вас. Важен момент е, че когато човек е в дадена зона на комфорт и когато стои на дадено равнище, той започва да влияе несъзнателно на другите хора, като това може да се състои в липса на подкрепа, в оценяването на нещата и липсата на разбирателство. Човекът в зоната не опитва да променя себе си и смята че всичко му е наред и спира да търси нови пътища. За да има развитие на личността, хората трябва да напускат зоната си на комфорт и да търсят развитие във всяко едно поприще, което се отразява благоприятно на техните когнитивни функции. Много често хората се чувстват несигурни, неуверени, с липса на ясни идеи. Когато започнеш да правиш неща, които ти самият не си предполагал че можеш да извършваш, това въздейства благоприятно на психика ти, на самочувствието ти. Има достатъчно примерни за това. Не случайно децата се учат от малки при дадена ситуация да се поставят на мястото на другия и да направят заключение. Зоната на комфорт е нещо хубаво, в зависимост от това как я третираш. Ето няколко причини ,заради които е хубаво от време на време да напускате зоната :
В нея може да има място само за приятели и семейство, което в голяма степен е благоприятно, но ключовата дума тук е баланс. Поради тази причина е важно да има зона на комфорт.

1. Повдигане на самочувствието
2. Научаване на нови неща за заобикалящия ни свят и за себе си.
3. Личностно себеразвитие.
4. Когнитивно движение (превключване на мозъчни функции от пасивни в активни).
5. Проява на спокойствие

   В днешният динамичен свят всеки по един или друг начин се опитва да постигне тази зона, защото в крайна сметка всеки се опитва да има стабилен гръб и да постига своите цели. Важният момент е да не се задържам прекалено много в нея, защото в един момент това ще започне да ни дърпа назад. Защо например да се развива фармацията, когато има много налични продукти като например… Защо след като го има това хапче за глава, защо трябва да има и други? След излизането от зоната, е съвсем нормално да има чувство на съмнение, на подозрителност, на неувереност. Ако обаче това се повтаря по често, ще сме способни да идентифициране това чувство и ще го превъзмогнем, дори да не знаем как. Например това е да имаш температура и го приемаш нормално. Но ако те заболи нещо друго, започваш да изпитваш паника и неспокойствие. Когато разбереш какво ти има, следващият път няма да усетиш притеснение. Така работи излизането на зоната.

Благодарение на Ивайло Недялков, студент по Психология


 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Коментирай

avatar
  Subscribe  
Извести ме за