MED4MIN > Статии > Осем съвета за по-спокоен и качествен сън

Осем съвета за по-спокоен и качествен сънНе ми харесаСредноДобреМного добреПерфектно (2 глас(а), средно: 5,00 от 5)
Loading...

 • 22
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Едно от нещата, които ни обединяват като човешки същества, е нуждата от сън. Някои хора могат да бъдат активни сутрин, други вечер, но всяко тяло изисква почивка, която идва под формата на сън. За съжаление, в нашия бързо променящ се, изпълнен с напрежение живот, подходящата почивка понякога може да бъде трудно постижима. Изследванията показват, че повечето възрастни се нуждаят от седем до девет часа почивка за правилното функциониране.

Добрият сън притежава различни характеристики, като някои от тях са чувство на бодрост при събуждане, добра кондиция през деня и като цяло да може да си вършите задачите нормално. Естествено за организма е да заспите приблизително двайсет минути след като сте легнали. Ако не получавате 7-9 часа или ако се чувствате уморени през деня, вероятно има някои причини за това. Проучванията показват как нашия мозък и когнитивните ни способности могат да бъдат увредени, когато не сме се наспали. Лишаването от сън може да доведе до загуба на концентрация и замъгленост и дори влошаване на паметта.

Независимо дали страдате от безсъние или просто имате лоши навици, има начини да подобрите ситуацията си. Ако искате да си върнете обратно високо енергетичния си потенциал, няколко промени в храненето, дневния график и навиците ви са почти всичко, от което се нуждаете. За целта ви представяме нашите осем съвета за подобряване на съня:

Избягвайте стоенето пред телефона в леглото

В днешния свят, диктуван от електрониката изглежда невъзможно да се откъснем от нашите приспособления. Въпреки това, играейки/работейки на компютъра или гледайки телевизия късно през нощта, мозъкът ни стимулира и активизира, което затруднява процеса на заспиване. По-дълго прекараното време пред екрана пречи на бързото заспиване и такива хора ще се опитват повече от час да заспят.

Избягвайте да четете / ядете, когато сте в леглото

Ако сте го придобили навика да правите други неща в леглото тялото ви няма да асоциира спалнята със съня. Тъмната стая с удобното легло трябва да предизвика сън, но ако сме постоянно в спалнята, става по-трудно да се отпуснем за спокоен сън, тъй като очакваме да започнем да правим нещо друго във всеки един момент.

Избягвайте консумацията на енергийни напитки

Често разчитате на кафето да ви събуди сутрин и да поддържа тонуса през деня. Енергийните напитки и добавки също станаха популярни, но това не е най-доброто решение. Двете им основни съставки – захарта и кофеинът, осигуряват краткотраен и бърз прилив на енергия, но стават причина за цялостно понижени нива на енергията в дългосрочен план. Този вид напитки могат да причинят загуба на дълбокия и спокоен сън, което в крайна сметка ще ви накара отново да посегнете към тях на следващия ден. Пийте по 1 кафе следобед и елиминирайте енергийните напитки, за да видите дали сънят ви се връща към нормалното си състояние.

Упражнявайте се редовно

Излишната енергия ще увеличи потребностите на тялото от почивка и ще пренасочи мислите ви в тази посока. Ако редовно се упражнявате сутрин или следобяд, това ще ви помогне за по-добър сън през нощта. Упражненията също така могат да помогнат за предотвратяване на различни болести като стрес, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и дори някои видове рак.

Хранете се разумно

Яденето късно през нощта е неблагоприятно за организма. Нощното хранене се свързва с повишен индекс на телесната маса. Някои проучвания сочат, че приема на храна докато тялото би трябвало да е в покой, е вреден. Kъсното хранене влияе на съня, като изважда тялото от обичайния му ритъм и това води до покачване на теглото.

Всяка сутрин се събуждайте по едно и също време.

Това е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да се наслаждавате на добър нощен сън.

Ограничете времето за сън следобед

Haй-лoшoтo нeщo, ĸoeтo мoжeтe дa нaпpaвитe ĸaтo поспите следобяд e дa влeзeтe в дълбoĸ cън и cлeд тoвa дa ce cъбyдитe в cpeдaтa мy. Toгaвa щe ce чyвcтвaтe oщe пo-yмopeни и нeдocпaли, а това сигурно ви се случва доста често.

Почивайте повече

C тeчeниe нa вpeмeтo липcaтa нa cън зaпoчвa дa ce нaтpyпвa и вce пoвeчe дa ce yceщa – нaмaлявaнe нa пaмeттa, ĸoнцeнтpaциятa и двигaтeлнитe yмeния. Baшaтa имyннa cиcтeмa и пpoцecитe нa oздpaвявaнe cъщo cтpaдaт. Eтo зaщo oт вpeмe нa вpeмe виe тpябвa дa ce нacпитe ĸaчecтвeнo и пълнoцeннo.

Благодарение на Ивайло Недялков, студент по Психология


 • 22
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Коментирай

avatar
  Subscribe  
Извести ме за